Είναι ασφαλές να "κρατάμε" το φτέρνισμά μας;



Το φτέρνισμα (πτάρνισμα ή πταρμός) αποτελεί μια φυσιολογική αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού μας, και συμβαίνει όταν κάποιο ερέθισμα όπως π.χ. σωματίδια σκόνης ή κάποιο αλλεργιογόνο (π.χ. γύρη λουλουδιών) εισέλθουν στην μύτη μας. 
Υπάρχουν και κάποιες άλλες καταστάσεις που μπορούν να μας προκαλέσουν φτέρνισμα και που δεν είναι πλήρως κατανοητός ο μηχανισμός τους όπως π.χ. κάποια άτομα φτερνίζονται μετά την έκθεση σε δυνατό φως, κατά την διάρκεια του σεξ, μετά την χορήγηση κάποιου ενδοφλέβιου αναισθητικού, όταν φάνε πολύ ή σε κάποιες νευρολογικές παθήσεις (π.χ. επιληψία).
Πριν από το φτέρνισμα προηγείται πάντα η επιθυμία να φτερνιστούμε και την οποία μπορούμε (όχι πάντα) να την αποτρέψουμε είτε τρίβοντας την μύτη μας είτε αναπνέοντας δυνατά από αυτήν. Από την στιγμή όμως που θα ξεκινήσει το φτέρνισμα, είναι καλό να μην το παρεμποδίζουμε (κλείνοντας την μύτη ή "πνίγοντας" το).
Τι θα συμβεί λοιπόν αν κρατάμε το φτέρνισμά μας; Κατά πάσα πιθανότητα τίποτα! Η πιθανότητα πρόκλησης κάκωσης από το κράτημα του φτερνίσματος είναι εξαιρετικά σπάνια, ΩΣΤΟΣΟ δεν παύει να υφίσταται και ειδικά όταν προϋπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση. Ο μηχανισμός πρόκλησης κακώσεως είναι η απότομη αύξηση της πίεσης στις κοιλότητες του σώματος, που αν είστε ένα από τους άτυχους μπορεί να σας προκαλέσει:
  •  τραυματισμό του διαφράγματος
  • ρήξη των μικρών αγγείων του οφθαλμού, με δημιουργία εκχύμωσης ή αιματώματος στο λευκό του ματιού
  • ρήξη του τυμπάνου του αυτιού ή ακόμα και ίλιγγο και απώλεια της ακοής
  • ρήξη αγγείων του εγκεφάλου
Για τους λόγους αυτούς είναι προτιμότερο να αφήνουμε ελεύθερο το φτέρνισμά μας, ακόμα κι αν κάποιες φορές μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση!
Στον αντίποδα βέβαια και η συνήθεια του πολύ έντονου φτερνίσματος ενέχει και αυτή τους δικούς της κινδύνους:
  • ένα πολύ δυνατό φτέρνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κάκωση στην σπονδυλική στήλη, από την υπερέκταση της κεφαλής και την σύσπαση των μυών
  • προσωρινή ακράτεια
  • σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί στην μύτη για χρόνια ρινοκολπίτιδα, ένα πολύ δυνατό φτέρνισμα μπορεί να προκαλέσει εμφύσημα (είσοδο αέρα) στον οφθαλμικό κόγχο ή το πρόσωπο.