Καλοκαίρι & ΩΡΛ Προβλήματα

Η πρόληψη, η σωστή ανάγνωση των συμπτωμάτων και η εφαρμογή κάποιων άμεσων μέτρων θα βοηθήσουν ώστε  να αντιμετωπίσετε τις παρακάτω καταστάσεις χωρίς πανικό και με τον ορθότερο τρόπο.




Ωταλγία (Πόνος στο αυτί)
Μια από τις συχνότερες αιτίες ωταλγίας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί η εξωτερική ωτίτιδα. Πρόκειται για  φλεγμονή και επιμόλυνση του δέρματος του ακουστικού πόρου, η οποία εκδηλώνεται με έντονο και οξύ πόνο στο αυτί, ερυθρότητα και οίδημα της εισόδου του ακουστικού πόρου ή και του πτερυγίου, εκροή υγρού από το αυτί, μείωση της ακοής, ενώ σπανιότερα συνοδεύεται και από πυρετό. Η συχνή επαφή με το νερό (θάλασσα, πισινά, ντους) αυξάνει την υγρασία στον ακουστικό πόρο, και σε συνδυασμό με άλλους τοπικούς παράγοντες, όπως π.χ. κάποιον μικροτραυματισμό του δέρματος του πόρου,   προδιαθέτουν στην φλεγμονή και επιμόλυνση του (συνήθη μικρόβια: σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα, μύκητες) και την εκδήλωση της νόσου. Απλές ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας είναι:

*Η αποφυγή εισόδου νερού στον ακουστικό πόρο (χρήση ωτασπίδων)* Το στέγνωμα του ακουστικού πόρου (με ειδικές σταγόνες) μετά το μπάνιο*Η αντιμετώπιση  κνησμού (φαγούρα) του πόρου με χρήση κρέμας*Η αποφυγή εισαγωγής οποιουδήποτε αντικειμένου μέσα στο αυτί (π.χ. βατονέτες, δάκτυλο κτλ).

Σε περίπτωση εκδήλωσης ωταλγίας, είναι απαραίτητη η εξέταση από Ιατρό ΩΡΛ.


Βύσμα κυψελίδος
Η κυψελίδα (ή κερί) παράγεται φυσιολογικά από τους αδένες του ακουστικού πόρου και έχει σαν σκοπό την προστασία του από σκόνη, ρύπους και διάφορα μικρόβια. Ορισμένα άτομα εμφανίζουν τάση αυξημένης παραγωγής κυψελίδας. Η χρήση βατονέτας ή η είσοδος νερού στον πόρο, μπορεί να προκαλέσουν την πλήρη απόφραξη του με ξαφνικό βούλωμα, ήπια ενόχληση ή και βουητό. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται καθαρισμός του αυτιού από ιατρό ΩΡΛ και με ειδικό εξοπλισμό, για την αποφυγή τραυματισμού του δέρματος του πόρου ή της τυμπανικής μεμβράνης. Όταν η κυψελίδα είναι συμπαγής πιθανώς να χρειαστεί η ενστάλαξη σταγόνων για μερικές ημέρες. 

Αλλεργίες
Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να παρουσιαστεί λόγω της γύρης των φυτών, της σκόνης, τριχώματος ζώων, τσιμπήματος ενός εντόμου, της λήψης φαρμάκου ή κατανάλωσης τροφίμου.
Η αντίδραση συνήθως είναι τοπική. Μπορεί να εκδηλωθεί με δερματικό εξάνθημα, φαγούρα, ερυθρότητα, πόνο και οίδημα στην περιοχή του τσιμπήματος, ρινική συμφόρηση ή κοκκίνισμα και φαγούρα των ματιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει γενικευμένη αντίδραση (αλλεργικό shock), με πτώση της πίεσης, ταχυκαρδία, γενικευμένο εξάνθημα, βράχνιασμα της φωνής και δύσπνοια. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση αντιμετώπιση σε νοσοκομείο.
Σε μια τοπική αντίδραση:

*Πλύνετε καλά την περιοχή με άφθονο κρύο νερό*Τοποθετείστε πάγο για τον πόνο σε περίπτωση τσιμπήματος*Χρησιμοποιείστε μια αντισταμινική ή κορτιζονούχο κρέμα*Σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης ή επιπεφυκίτιδας κάντε χρήση κάποιου ρινικού αποσυμφορητικού ή κολλυρίου αντίστοιχα*Τα αντισταμινικά είναι χρήσιμα για λίγες μέρες , κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.


Έκθεση στον ήλιο
Η περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου αποτελεί συχνή θέση εμφάνισης δερματικών κακοηθειών, λόγω της συνεχούς έκθεσης στον ήλιο. Εξαιρετικά ανησυχητικό δε, κρίνεται το γεγονός πως σοβαρά ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία συνιστούν παράγοντα κινδύνου για την μετέπειτα ζωή μας.

*Χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία με υψηλό δείκτη (30 ή μεγαλύτερο), όχι μόνο στην θάλασσα άλλα καθ όλην την διάρκεια της ημέρας εφόσον εκτίθεστε στον ήλιο*Αποφύγετε τις ώρες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας μεταξύ 10.00 και 14.00*Πίνετε πολλά υγρά*Αν έχετε κάποια ελιά η οποία αυξάνεται σε μέγεθος, αλλάζει χρώμα ή αιμορραγεί πρέπει οπωσδήποτε να την δείξετε σε Δερματολόγο*Αν έχετε κάποια πληγή σε κάποιο σημείο της κεφαλής η οποία δεν επουλώνεται ή αυξάνει σε μέγεθος πρέπει να την δείξετε σε ΩΡΛ ή Δερματολόγο.

Ρινορραγία
Η αιμορραγία από την μύτη αποτελεί ένα πολύ συχνό ΩΡΛ πρόβλημα. Παιδιά και έφηβοι συχνά εμφανίζουν πολλαπλά επεισόδια ρινορραγίας, μικρής έντασης και διάρκειας, τα οποία όμως μπορεί να επιδεινωθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ξηρότητα στο εσωτερικό της μύτης, οι περισσότερες ώρες έκθεσης στον ήλιο και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα συντελούν σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. Αν και συχνά η ένταση της αιμορραγίας προκαλεί πανικό, στην πλειονότητά τους σταματούν αν εφαρμόσουμε τα σωστά μέτρα. Έτσι σε περίπτωση ρινορραγίας:

*Τοποθετήστε ένα κομμάτι βαμβάκι με οξυζενέ στο ρουθούνι που αιμορραγεί και πιέστε το για 5-10 λεπτά*Βάλτε πάγο στην βάση της μύτης*Πιείτε κρύο νερό*Καθίστε σε σκιερό και δροσερό μέρος*Αποφύγετε να φυσάτε την μύτη δυνατά*Περιορίστε την σωματική κόπωση και την έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον μια εβδομάδα. 

Αν παρόλα αυτά η αιμορραγία δεν σταματάει ή υποτροπιάζει συχνά, τότε θα πρέπει να εξεταστείτε από ιατρό ΩΡΛ.



ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!