Ο Θόρυβος στον χώρο εργασίας και η προστασία της ακοής



Ο Θόρυβος αποτελεί παγκοσμίως μια από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρής και μη αναστρέψιμης βλάβης της ακοής.
Η έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, καταστρέφει μόνιμα τα νευρικά ακουστικά κύτταρα, οδηγώντας σταδιακά σε μόνιμη και ποικίλου βαθμού βαρηκοΐα.
Η ένταση του θορύβου και η διάρκεια της έκθεσης σε αυτόν καθορίζουν το μέγεθος της βλάβης της ακοής.

Πώς μπορώ να ξέρω πότε ένας θόρυβος είναι επικίνδυνος;
Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ευαισθησία στον θόρυβο. Σαν γενικός κανόνας, ένας ήχος είναι επικίνδυνος όταν θα πρέπει να φωνάξετε δυνατά για να σας ακούσει κάποιος που βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου από εσάς.  Ένας δυνατός θόρυβος μπορεί να σας προκαλέσει πόνο στα αυτιά, βουητό ή μείωση της ακοής για κάποιες ώρες μετά την έκθεση σε αυτόν.

Μπορεί ο δυνατός θόρυβος να μου δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα εκτός από την μείωση της ακοής;
Οι εμβοές, δηλαδή ένα συνεχόμενο βουητό στα αυτιά, εμφανίζονται συχνά μετά από έκθεση σε δυνατό θόρυβο και παραμένουν. Ο  θόρυβος επίσης μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους άγχος, ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης ή της έκκρισης γαστρικού υγρού. Τέλος μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή σε ώρα κάποιας δύσκολης εργασίας.

Πώς μπορώ να προστατεύσω την ακοή μου από τον θόρυβο;

Αν εργάζεστε σε πολύ θορυβώδες περιβάλλον, θα πρέπει να φοράτε ειδικά προστατευτικά, όπως ωτασπίδες ή ηχομονωτικά ακουστικά.
Οι ωτασπίδες  εφαρμόζουν μέσα στον ακουστικό πόρο. Πρέπει να τοποθετούνται σωστά ώστε να απομονώνουν πλήρως τον ακουστικό πόρο. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά.
Τα ακουστικά εφαρμόζουν γύρω από ολόκληρο τα αυτί, και συγκρατούνται στην θέση τους με ειδικό ιμάντα. Δεν πρέπει να τοποθετούνται πάνω από γυαλιά ή να μπαίνουν τα μαλλιά ανάμεσα στα ακουστικά και το αυτί, γιατί δεν θα το μονώνουν πλήρως.

Θα μπορώ να  ακούω τους συναδέλφους ή αν υπάρχει κάποιο  πρόβλημα της μηχανής φορώντας τα προστατευτικά;
Όπως τα γυαλιά ηλίου, έτσι και τα προστατευτικά απομονώνουν τον θόρυβο χωρίς όμως να μας δυσκολεύουν να ακούσουμε κάποια συνομιλία. Άτομα το οποία έχουν μειωμένη ακοή, μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να κατανοήσουν μια συνομιλία φορώντας τα προστατευτικά, ωστόσο είναι απαραίτητα για την αποφυγή μεγαλύτερης βλάβης της ακοής τους. Όσον αφορά τους ήχους των μηχανών, υπάρχει μια διχογνωμία για την χρήση των προστατευτικών, ωστόσο κάποιος εργάτης που φοράει προστατευτικά, προσαρμόζεται γρήγορα σε χαμηλότερης έντασης ήχους και μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα κάποιο μηχανικό πρόβλημα.

Πώς μπορώ να ξέρω αν η ακοή μου έχει μειωθεί;
Η βαρηκοΐα που προκαλείται από την χρόνια έκθεση σε θόρυβο, είναι προοδευτική σε βάθος χρόνου και πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή. Το πρώτο σύμπτωμα συχνά είναι ένα μόνιμο βουητό στα αυτιά ή μια δυσκολία να κατανοήσουμε μια συνομιλία, ειδικά σε περιβάλλον με θόρυβο. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά ύπαρξης βαρηκοΐας στις υψηλές συχνότητες, και απαιτείται ακοολογικός έλεγχος.

Μέτρηση του ήχου
Το decibel(dB) είναι η μονάδα μέτρησης της έντασης του ήχου. Τα 85 dB  είναι η μέγιστη συνιστώμενη ένταση θορύβου που μπορεί να εκτεθεί κάποιος σε μια οκτάωρη βάρδια, χωρίς να προκληθεί μόνιμη βλάβη της ακοής του