Επιστροφή στα Θρανία





«Η μείωση της ακοής, η δυσκολία αναπνοής από την μύτη και η έλλειψη ύπνου, είναι καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών»


Τα Ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα ( προβλήματα την μύτης, των αυτιών και του λαιμού) είναι αρκετά συχνά στην παιδική ηλικία,  επηρεάζοντας τις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο ή σε αθλητικές δραστηριότητες (απουσίες από τα μαθήματα, προβλήματα επικοινωνίας, εύκολη κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης κτλ).
Με τον προληπτικό Ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο, παράλληλα με την καθιερωμένη Παιδιατρική εξέταση κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου, ο ειδικός ιατρός μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τυχόν παθολογικές καταστάσεις και να ενημερώσει και να συμβουλεύσει τους γονείς.
Συχνά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα κατά την επιστροφή στο σχολείο είναι:
 Προβλήματα ακοής
Η μείωση της ακοής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο, καθώς και την επικοινωνία του με τους συμμαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς του.  
Συχνά μια βαρηκοΐα δεν γίνεται αντιληπτή από το παιδί, αλλά διαπιστώνεται από τους δασκάλους ή τους γονείς, καθώς το παιδί: δεν αντιδρά σε πολύ δυνατούς θορύβους, δεν γυρίζει το κεφάλι προς την κατεύθυνση που το φωνάζουν ή απαντάει μετά από την τρίτη ή τέταρτη φορά, δεν ακολουθεί ή δεν καταλαβαίνει τις οδηγίες που του δίνονται, μιλάει δυνατά και παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου. 
Προβλήματα στην ακοή μπορεί να εμφανιστούν κατά την γέννηση ή μετέπειτα στην παιδική ηλικία, και οφείλονται σε συγγενή αίτια, σε φλεγμονές (οξεία μέση ωτίτιδα,εκκρητική ωτίτιδα), σε απόφραξη του αυτιού από κυψελίδα, σε τραύματα ή σε θόρυβο (άκουσμα μουσικής σε πολύ δυνατή ένταση με mp3 players ή σε συναυλίες και νυχτερινά κέντρα). 
Ο προληπτικός έλεγχος της ακοής του παιδιού σε ετήσια βάση, με την ανώδυνη και γρήγορη εξέταση του ακοογράμματος και τυμπανογράμματος, θα βοηθήσει τον γονιό να λάβει έγκαιρα μέτρα σε περίπτωση προβλήματος.

Αποφρακτική Υπνική Άπνοια και Διαταράχες του ύπνου στα παιδιά
 Η αποφρακτική υπνική άπνοια ή παιδική υπνική αναπνευστική διαταραχή είναι αρκετά συχνή στην παιδική ηλικία, και επηρεάζει αρνητικά τις σχολικές επιδόσεις αλλά και την καθημερινή δραστηριότητα του παιδιού. 
Το παιδί ροχαλίζει δυνατά, έχει βαριά αναπνοή, είναι πολύ ανήσυχο στον ύπνο του, ενώ μπορεί να εμφανίσει και άπνοια (μερική ή ολική διακοπή της αναπνοής για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο).  
Τα παιδιά με υπνική άπνοια, λόγω του διαταραγμένου ύπνου τους, είναι κουρασμένα κατά την διάρκεια της ημέρας, αποσπάται εύκολα η προσοχή τους, ενώ συχνά εμφανίζουν υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, καθυστερημένη ανάπτυξη και νυχτερινή ενούρηση 
Την πιο συχνή αιτία υπνικής άπνοιας στην παιδική ηλικία αποτελεί η υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).  
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος με την λήψη του ιστορικού και την εξέταση του παιδιού μπορεί να διαγνώσει την υποκείμενη παθολογία και να  κατευθύνει τους γονείς προς τον σωστότερο τρόπο αντιμετώπισης, χειρουργικό ή συντηρητικό.

Αλλεργική ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται συχνά στα παιδιά με συμπτώματα όπως μπούκωμα και καταρροή της μύτης, ξηρός βήχας, φτέρνισμα και φαγούρα. 
Μπορεί να εκδηλωθεί όλο τον χρόνο ή εποχικά, μετά την έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο ερέθισμα (οικιακή σκόνη, γύρη, ακάρεα, υγρασία). 
Συνήθως υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας. Παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα συχνά εμφανίζουν και άσθμα, ενώ συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν και από τα αυτιά (υγρό στα αυτιά) ή τον λαιμό ( πονόλαιμος, φαγούρα, βήχας). Σε σοβαρές καταστάσεις η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του παιδιού, τον ύπνο του και τις επιδόσεις του στο σχολείο. 
Η διάγνωση γίνεται με την Ωτορινολαρυγγολική εξέταση και με αλλεργικά τεστ (αίματος ή δερματικά). Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα δώσει οδηγίες στους γονείς για την μείωση ή και την εξάλειψη των συμπτωμάτων του παιδιού.

Αθλητικές κακώσεις της κεφαλής
Με την έναρξη της σχολικής περιόδου ξεκινάνε και οι αθλητικές δραστηριότητες πολλών παιδιών, είτε στο σχολείο ,είτε σε κάποια ομάδα. Αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος πρόκλησης κάποιου τραυματισμού στην περιοχή της κεφαλής (κάκωση της μύτης, θλαστικό τραύμα στο κεφάλι κτλ). Η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει τους περισσότερους τραυματισμούς: προστατευτικά ρούχα και αξεσουάρ και σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού ώστε να παίζει προσεκτικά, αποφεύγοντας ακραίες καταστάσεις. 
Μια κάκωση της μύτης χρειάζεται άμεση εξέταση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να αποκλειστεί η περίπτωση του αιματώματος του ρινικού διαφράγματος ή του κατάγματος των ρινικών οστών. Επίσης τραύματα στην περιοχή του προσώπου χρήζουν σωστής πλαστικής αποκατάστασης για την αποφυγή μετέπειτα σχηματισμού ουλής. 
Πάντα μια κάκωση της κεφαλής και του τραχήλου απαιτεί στενή παρακολούθηση τα πρώτα 24ώρα για τον αποκλεισμό κάποιας σοβαρότερης επιπλοκής: επισκληρίδιο αιμάτωμα, απόφραξη της αεροφόρου οδού.


"ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ"