10 Αλήθειες για τις Εμβοές (βουητό στα αυτιά)



1. Περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού είχε κάποια στιγμή βουητό στα αυτιά - οι εμβοές    εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα και στα δυο φύλα, και αν και συχνότερες στους ηλικιωμένους, μπορούν να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και στα παιδιά. Το είδος του βουητού ποικίλει - κουδούνισμα, φύσημα, σφύριγμα - αλλά και πιο σύνθετα. 

2. Οι περισσότερες εμβοές είναι ήπιες - μια σοβαρή εμβοή που γίνεται χρόνια και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, είναι στην πραγματικότητα σχετικά σπάνια. Στους περισσότερους ασθενείς οι εμβοές ακολουθούν μια φυσική πορεία αιφνίδιας έναρξης, συχνά μετά από μια έντονη κατάσταση άγχους, ακολουθούμενη από βελτίωση με την πάροδο του χρόνου. Για κάποιους η αγχώδης αυτή κατάσταση παραμένει και το ίδιο και το βουητό.

3. Οι εμβοές εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με συνυπάρχουσα βαρηκοΐα - ωστόσο η σοβαρότητα των εμβοών δεν σχετίζεται με τον βαθμό της βαρηκοΐας. Είναι επίσης αρκετά πιθανό να εμφανιστούν βουητά σε άτομα με απολύτως φυσιολογική ακοή. 

4. Μαζί με τις εμβοές συχνά συνυπάρχει κι ένα αίσθημα πληρότητας στα αυτιά (αισθανόμαστε τα αυτιά μας βουλωμένα) -  για λόγους που ακόμα δεν γνωρίζουμε οι εμβοές και η βαρηκοΐα μπορεί να συνυπάρχουν με ένα αίσθημα πληρότητας των αυτιών, χωρίς όμως να υπάρχει υποκείμενη παθολογία. 

5. Η θετική στάση του ασθενούς απέναντι στο πρόβλημα των εμβοών είναι θεραπευτική - συχνά ακούμε ασθενείς με βουητό στα αυτιά να λένε ότι κάποιος τους είπε πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα για το βουητό τους. Μια τέτοια αρνητική στάση όχι μόνο δεν τους βοηθάει, αλλά τους κάνει  να επικεντρώνονται στο βουητό, αυξάνοντας έτσι το άγχος τους. Πολύ σημαντική είναι και η θετική στάση από την πλευρά του θεράποντος ιατρού, ο οποίος θα καθησυχάσει και θα ενθαρρύνει τον ασθενή ώστε να απομονώσει το πρόβλημα του. 

6. Η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής και ήχων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των εμβοών - ήχοι της φύσης όπως π.χ. ο ήχος της θάλασσας, του τρεχούμενου νερού, ήχοι από ένα δάσος, ή μια ήρεμη μουσική, σε καθημερινή βάση και πριν την κατάκλιση, μπορούν να μειώσουν την ένταση των εμβοών.

7. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βοηθήσουν - όταν δυσκολευόμαστε να ακούσουμε, αυξάνεται η προσπάθεια που καταβάλλει το κεντρικό ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου, αυξάνοντας την ευαισθησία του, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ή την επιδείνωση των εμβοών. Η χρήση ενός ακουστικού βαρηκοΐας, ακόμα και για μικρού βαθμού βαρηκοΐα, μειώνει την επιπλέον προσπάθεια του ακουστικού κέντρου κι επομένως τα βουητά. Όλοι όσοι πάσχουν από εμβοές θα πρέπει να υποβάλλονται σε έναν βασικό ακοολογικό έλεγχο.  

8. Οι εμβοές σπάνια είναι αποτέλεσμα κάποιας σοβαρής υποκείμενης παθολογικής αιτίας, ωστόσο ο θεράποντας ιατρός θα πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση - στις περισσότερες περιπτώσεις οι εμβοές είναι το αποτέλεσμα μιας αυξημένης αντίληψης της ακούσιας  ηλεκτρικής δραστηριότητας του ακουστικού κέντρου, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι αντιληπτή. Ωστόσο μπορεί να αποτελούν και το σύμπτωμα κάποιων ωτολογικών παθήσεων όπως π.χ. το ακουστικό νευρίνωμα (καλοήθης όγκος στην βάση του εγκεφάλου) ή η ωτοσκλήρυνση (πάθηση που προσβάλλει τα ακουστικά οστάρια στο μέσο ούς). Ο θεράποντας ιατρός θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ειδικά όταν οι εμβοές είναι μονόπλευρες στο ένα αυτί, ή σφύζουσες (όπως ο χτύπος της καρδιάς).  

9. Προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση φαρμακευτική αγωγή για τις εμβοές - φάρμακα χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση συνοδών συπτωμάτων όπως π.χ. ο ίλιγγος, η αμνησία, το άγχος ή η κατάθλιψη. 

10. Ο ασθενής που πάσχει από εμβοές  μπορεί, σε έναν μεγάλο βαθμό, να εκπαιδευτεί να ελέγχει από μόνος του τις εμβοές του.   



BRITISH TINNITUS ASSOCIATION