Παιχνίδια και προβλήματα ακοής


 Αν και τα παιχνίδια που βγάζουν διάφορους ήχους δυνατής έντασης συχνά τραβούν την προσοχή των μικρών παιδιών, οι γονείς θα πρέπει πάντα να διασφαλίζουν  την σωστή χρήση τους, ώστε να μην καθίστανται επιβλαβή για την ακοή των παιδιών.


Ερευνητές του Ωτορινολαρυγγολογικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Irvine της Αμερικής, μέτρησαν τα επίπεδα θορύβου δώδεκα δημοφιλών παιχνιδιών, και από αυτά τα δέκα πιο θορυβώδη τα εξέτασαν σε ειδικούς μονωμένους θαλάμους. Διαπίστωσαν ότι όλα ξεπερνούσαν σε ένταση το 90dB (decibel), και μερικά μάλιστα έφταναν ή ακόμα και ξεπερνούσαν τα 100dB, θόρυβος ισοδύναμος με ένα ηλεκτρικό πριόνι, τον υπόγειο σιδηρόδρομο ή μια γεννήτρια!
"Γενικά τα παιχνίδια είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σωστά" τονίζει ο Dr Hamid Djalilian, καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας και Διευθυντής Νευροωτολογίας και Βάσεως Κρανίου. "Καταγράψαμε την ένταση του ήχου κοντά στο ηχείο και ξανά σε απόσταση 30 εκατοστών, περίπου όσο είναι το μήκος του χεριού ενός μικρού παιδιού". 
Ωστόσο μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα όταν ένα θορυβώδες παιχνίδι κρατιέται πολύ κοντά στα αυτιά. " Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα σε ήχους μεγάλης έντασης και υψηλών συχνοτήτων. Δυστυχώς η απώλεια της ακοής εξαιτίας του θορύβου είναι μόνιμη και προς το παρόν μη θεραπεύσιμη" λέει ο Dr Djalilian.

  "Τα θορυβώδη παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν 
   σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην ακοή των παιδιών"

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας η έκθεση χωρίς προστασία σε ήχους πάνω από 85dB για παρατεταμένη διάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βαρηκοΐα. Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτό, σημειώνει ο Dr Djalilian: η ένταση και η διάρκεια. Όσο δυνατότερος ο ήχος τόσο γρηγορότερα προκαλείται βαρηκοΐα.
Προτείνεται όταν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα θορυβώδες παιχνίδι, να προσέχετε την θέση που βρίσκεται το ηχείο. Είναι προτιμότερο να βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του παιχνιδιού παρά στην επάνω. 
Ακόμη θα ήταν καλό να δοκιμάζετε οι ίδιοι την ένταση του παιχνιδιού: αν νομίζετε ότι σας ενοχλεί τότε σίγουρα θα είναι επιβλαβές για το παιδί.


Πηγή:  http://www.news-medical.net