Μύτη: Ο Φύλακας των Πνευμόνων μας!


Αν και για πολλούς ανθρώπους η μύτη δεν θεωρείται ένα "ζωτικό όργανο", ωστόσο η εμπειρία ενός και μόνο κρυολογήματος αρκεί για να μας πείσει για το αντίθετο! 
Μια μύτη που είναι βουλωμένη και "τρέχει" έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής μας, στην αντοχή, στην αναπνοή, στον ύπνο και γενικότερα στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.


Γιατί η μύτη μας είναι τόσο σημαντική ?

Στην μύτη γίνεται το φιλτράρισμα του αέρα πριν αυτός καταλήξει στους πνεύμονες. Η επεξεργασία αυτή γίνεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή των ρινικών κογχών, στο πλάγιο τοίχωμα την μύτης, και υπολογίζεται ότι σε έναν ενήλικα φιλτράρονται από την μύτη σε καθημερινή βάση 18.000-20.000 λίτρα αέρα.

Επομένως η μύτη μας προστατεύει:

  • Φιλτράροντας τον αέρα που αναπνέουμε και κατακρατώντας μικρά σωματίδια, όπως αυτά τις γύρης, σε ποσοστό 100%
  • Εφυγραίνοντας τον εισπνεόμενο αέρα και εμποδίζοντας την ξηρότητα στους βρόγχους και τους πνεύμονες
  • Θερμαίνοντας τον κρύο αέρα στην θερμοκρασία του σώματος, πριν αυτός φτάσει στους πνεύμονες.

Παράλληλα με την αναπνευστική της λειτουργία, η μύτη είναι σημαντική λόγω της λειτουργίας της όσφρησης, της συμβολής της στην διαμόρφωση της φωνής και την ανοσολογική αντίσταση του οργανισμού.

Ενιαίος Αεραγωγός

Ακριβώς λόγω της στενής αυτής σχέσης μεταξύ μύτης και πνευμόνων, αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και σωστά κάποιο πρόβλημα της μύτης, όπως π.χ. μια αλλεργική ρινίτιδα, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε ή ακόμα και να αποτρέψουμε ένα συνεπακόλουθο πρόβλημα των πνευμόνων, όπως μια βρογχίτιδα ή βρογχικό άσθμα.

Αντιθέτως, αγνοώντας και μη αντιμετωπίζοντας κάποια ρινικά συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, η καταρροή, το φτέρνισμα ή η παχύρρευστη βλέννα, τότε επιβαρύνουμε και την κατάσταση των πνευμόνων, προσθέτοντας κι άλλα προβλήματα όπως:

  • Απώλεια της όσφρησης
  • Η ρινική συμφόρηση οδηγεί σε μόνιμη αναπνοή από το στόμα με αποτέλεσμα την ξηρότητα του στοματοφάρυγγα με συχνές λοιμώξεις και διαταραχή της γεύσης, εισπνοή ατμοσφαιρικών ρύπων χωρίς φιλτράρισμα από την μύτη, και εισπνοή κρύου και ξηρού αέρα προκαλώντας έτσι την παραγωγή παχύρρευστης βλέννας σε όλη την αναπνευστική οδό, παρεμποδίζοντας την ανταλλαγή του οξυγόνου. 
  • Μια αλλεργική ρινίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έχει αυξημένες πιθανότητες να οδηγήσει στην εμφάνιση ή επιδείνωση βρογχικού άσθματος.


Συμβουλές για την διατήρηση της υγείας της μύτης και των πνευμόνων:


Αν αισθάνεστε την μύτη σας στεγνή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, ή κάποια ενυδατική ρινική αλοιφή. 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΜΗ-ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΡΙΝΙΚΩΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΩΝ!

Η παρατεταμένη χρήση (πέραν των 7 ημερών) των ρινικών αποσυμφορητικών προκαλεί: 
  • καταστροφή του εσωτερικού την μύτης (βλεννογόνου), η οποία ονομάζεται  φαρμακευτική ρινίτιδα*, και
  • εθισμό στην χρήση του αποσυμφορητικού, με αποτέλεσμα την μόνιμη δυσχέρεια ρινικής αναπνοής με όλα τα προαναφερθέντα συνεπακόλουθά της.

{*Η φαρμακευτική ρινίτιδα είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, η οποία συνήθως είναι μακροχρόνια και απαιτεί την συνεργασία του ασθενούς. Σκοπός της θεραπείας είναι η "απεξάρτηση" από την χρήση του αποσυμφορητικού και η επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας της μύτης.}


> Η έκθεση σε θερμό και ξηρό αέρα όπως π.χ.κατά την διάρκεια του χειμώνα λόγω των θερμαντικών σωμάτων, ή η έκθεση στον αέρα του aircondition, είναι καταστάσεις που προκαλούν ξηρότητα της μύτης με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων και αλλεργιών. Κάντε συχνές ρινικές πλύσεις και πίνετε πολλά υγρά.

> Η μακροχρόνια επαφή με το χλωριωμένο νερό στις πισίνες των κολυμβητηρίων μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση ή έξαρση αλλεργικής ρινίτιδας και βρογχικού άσθματος. Η χρήση ρινικού κλιπ,  οι ρινικές πλύσεις και τα ρινικά στεροειδή σπρέι, βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων.

> Φάρμακα που λαμβάνετε για κάποια άλλη πάθηση μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία της μύτης:

  • Από τα αντιϋπερτασικά φάρμακα, τα διουρητικά, και τα αγχολυτικά μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στην μύτη και τον φάρυγγα
  • Τα αντισυλληπτικά, τα b-blockers αντιϋπερτασικά και το Viagra προκαλούν ρινική συμφόρηση
  •  Μερικά κολλύρια μπορεί να επιδεινώσουν κάποια ρινικά συμπτώματα όταν εισέλθουν στην μύτη.
> Τα ρινικά στεροειδή σπρέι είναι τα φάρμακα εκλογής για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων  ρινικών καταστάσεων. Σε αντίθεση με τα εισπνεόμενα στεροειδή δεν απορροφούνται από την συστηματική κυκλοφορία κι έτσι μπορούν να δοθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πάντα πρέπει να συνταγογραφούνται από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα δείξει στον ασθενή πώς πρέπει να τα χρησιμοποιεί. 

> Τα αντιισταμινικά είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του φτερνίσματος, του κνησμού (φαγούρα) και της ρινικής καταρροής, αλλά δεν ανακουφίζουν την ρινική συμφόρηση, τουλάχιστον άμεσα. Η μακροχρόνια χρήση τους οδηγεί σε ξηρότητα των βλεννογόνων και μείωση της ρευστότητας των εκκρίσεων.