Ταξιδιωτική Ναυτία (Κινήτωση)





Η ταξιδιωτική ναυτία ή κινήτωση είναι αρκετά συχνή και αποτελεί μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού μετά από έκθεση σε μια ασυνήθιστη κίνηση.
Ο εγκέφαλος μας, προκειμένου το σώμα μας να προσανατολίζεται (προσδιορίζεται) ανά πάσα στιγμή στον χώρο, συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες από τους οφθαλμούς, τους λαβυρίνθους, το μυοσκελετικό και ιδιοδεκτικό σύστημα και την μνήμη. Όταν κάποια από αυτές τις πληροφορίες δεν συμφωνεί με τις άλλες, τότε εμφανίζεται η ταξιδιωτική ναυτία π.χ. όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο και διαβάζουμε, τα μάτια μας που είναι συγκεντρωμένα στο βιβλίο, δίνουν την πληροφορία ότι είμαστε ακίνητοι. Όμως τα αυτιά μας (οι λαβύρινθοι) δίνουν την πληροφορία ότι κινούμαστε! 
Η ασυμφωνία αυτή των ερεθισμάτων δίνει το έναυσμα για την εκδήλωση της ναυτίας. 


      1. Πολλές φορές η σκέψη και μόνο ότι μπορεί να πάθουμε ναυτία, μας κάνει περισσότερο επιρρεπείς στο να μας συμβεί. Η θετική σκέψη επομένως βοηθάει στην μείωση των επεισοδίων.

    2. Η ταξιδιωτική ναυτία μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευαίσθητοι. Σύμφωνα με μελέτες, οι ομάδες που εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία είναι τα παιδιά από 2-14 ετών, οι γυναίκες (ειδικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης) καθώς και όσοι υποφέρουν από ημικρανίες. 

   3. Η λήψη κάποιων φαρμάκων προδιαθέτει ή ενισχύει την εμφάνιση συμπτωμάτων ταξιδιωτικής ναυτίας. Μερικά από αυτά είναι: τα αντισυλληπτικά και τα οιστρογόνα, τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, κάποια αντιβιοτικά, η διγοξίνη κ.ά. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σε περίπτωση που παίρνετε κάποια από αυτά τα φάρμακα και πρόκειται να ταξιδέψετε. 

      4. Κάποιες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να μιμηθούν τα συμπτώματα της ταξιδιωτικής ναυτίας. Η διαφορά είναι ότι αυτά επιμένουν και μετά την έκθεση στην κίνηση. Τέτοιες καταστάσεις είναι: ο καλοήθης ίλιγγος θέσεως, η παρουσία υγρού στο μέσο αυτί, η νόσος Meniere, λοιμώξεις, κάποια κάκωση στο κεφάλι ή ακόμα και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η επιμονή των συμπτωμάτων θα πρέπει να σας ανησυχήσει ώστε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

   5. Η κινήτωση δεν εκδηλώνεται πάντα με ναυτία και εμετούς. Άλλα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί είναι:

          - Κρύος ιδρώτας
          - Ωχρότητα
          - Αίσθημα κούρασης
          - Πονοκέφαλος
          - Ζάλη
          - Αλλαγή της διάθεσης
          - Χασμουρητό

 Κάποιοι άνθρωποι όταν εκτίθενται σε κίνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα,              εμφανίζουν έντονα συμπτώματα κόπωσης, υπνηλίας και αλλαγής της διάθεσής τους, χωρίς όμως ναυτία. Αυτή ή κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο Sopite και αποτελεί μια υποκατηγορία της ταξιδιωτικής ναυτίας.  

  6. Αν είστε επιρρεπείς στην ταξιδιωτική ναυτία, αποφεύγεται δραστηριότητες όπως π.χ. το διάβασμα την ώρα του ταξιδιού, και επικεντρωθείτε στο να κοιτάζετε έξω από το παράθυρο. Η αλλαγή θέσης μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να σας βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζουν ταξιδιωτική ναυτία. Αποφύγετε απότομες κινήσεις του σώματός σας την ώρα του ταξιδιού.

    7. Τα οιστρογόνα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της ναυτίας. Γι'αυτό και οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς, και κυρίως κοντά στις ημέρες της έμμηνου ρύσης τους.   
  




Αναφορές:
- http://ent.about.com/od/livingwithentdisorders/a/Seven-Things-You-Do-Not-Know-About-Motion-Sickness.htm
- American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery. Dizziness and Motion Sickness. Accessed: June 23, 2012 from http://www.entnet.org/HealthInformation/dizzinessMotionSickness.cfm
- CDC. Motion Sickness. Accessed: June 23, 2012 fromhttp://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2012/chapter-2-the-pre-travel-consultation/motion-sickness.htm
- Dizziness and Balance.com. Motion Sickness. Accessed: June 23, 2012 from http://www.dizziness-and-balance.com/disorders/central/motion.htm